Mi a SpaceBuzz Program?

10-12 éves gyerekek számára, az iskolai oktatásba illeszkedő STE(A)M oktatást támogató program, melynek során a gyerekek megismerik a világűrt,bolygónkat a Földet, klíma- és környezetvédelmi szemléletük felelősségteljessé válik, kommunikációs és együttműködési képességeik, valamint kreativitásuk fejlődik.

 

Mi az a STE(A)M?

 

Ehhez előszőr a STEM-et kell megérteni. A STEM egy angol mozaikszó, a Science, Technology, Engineering, Mathematics szavakból. Magyarul használatos az MTMI rövidítés, a mérnöki, természettudományi, matematikai és informatikai szavak kezdőbetűiből. Mindkettő a reál területek összefoglaló neve. A STE(A)M lényege, hogy a STEM tantárgyakat integráljuk nem STEM tantárgyakkal (All, azaz mind) és így alakul ki az oktatási anyag. (Például a matematikát a történelemmel stb.)

Hogyan történik az oktatás?

A programnak 3 fázisa van:

 1. Repülést megelőző űrhajós képzés révén az érdeklődés, motiváció felkeltése:
  • a tananyag megérkezik az osztályba;
  • a küldetésvezető űrhajós (terveink szerint Farkas Bertalan) tájékoztatója;
  • az (osztály)terem átalakul küldetésirányító központtá;
  • megkezdődik az offline és online elemeket tartalmazó oktatás.
 2. A virtuális űrutazás során missziós tapasztalatszerzés: űrhajó érkezése, beszállás a járműbe, a SpaceBuzz „felszállása”.
 3. Repülést követő aktivitások: az utazók sajtótájékoztatója, ahol megosztják tapasztalataikat iskolatársaikkal, inspirálják szüleiket, rokonaikat és barátaikat a szerzett egyedi tapasztalatokkal, megosztják azokat (online módon) más iskolákkal.

Repülést megelőző űrhajós képzés

Virtuális űrutazás

Repülést követő aktivitások

Mennyibe kerül ez az iskoláknak?

A SpaceBuzz Program nemzetközi, nonprofit alapon szerveződik. A részvétel az iskoláknak ingyenes.

Hol tart most a projekt?

Jelenleg a hazai pilot projekt kialakításán dolgozunk egy nemzetközi (NL, FR, IT, HU) szakértői csapatban. Terveink szerint 15 magyar iskola 1400 tanulójának lesz lehetősége részt venni a pilotban, tervezett idő: 2021/2022 tanév, tavasz.

Mik a tervek?

Rövid távon, azaz a pilot program keretében 1400 gyerek bevonását tervezzük. Hosszú távon, amennyiben a források (EU-s támogatás, állami költségvetési keretek, pályázatok, adományok stb.) lehetővé teszik, valamennyi magyar gyerek bevonása megtörténhet határon innen és túl a SpaceBuzz oktatási programba.

Mi az értelme, célja a programnak?

Legalább három:

 1. A klíma- és környezetvédelem napjaink egyik legjelentősebb problémája. A program eredményeként a jövő generációjának gondolkodása felelősségteljesebbé válik.
 2. A STEM területeket pályaválasztók száma jelenleg csökkenő tendenciát mutat, így már ebben a korban szeretnénk ösztönözni a gyerekeket a STEM irányába.
 3. A program a jövő nemzedékének tudását gyarapítja, kommunikációs, együttműködési és kreatív készségüket fejleszti.